Τσαμαδού & Πραξιτέλους 121, Πειραιάς         2104190301         info@exosomatiki-gonimopoiisi.gr

Αν και τα περισσότερα ζευγάρια μπορούν να τεκνοποιήσουν, η υπογονιμότητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πλήττει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας και που εντείνεται συνεχώς. Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά και τους δύο συντρόφους  σύμφωνα με τις τελευταίες ιατρικές έρευνες.

Η σύλληψη είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως η πιθανότητα ένα ζευγάρι να συλλάβει κατά τη διάρκεια ενός οποιουδήποτε μήνα είναι μόνο 20-25%. Μετά από ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών, χωρίς εγκυμοσύνη, το ζευγάρι αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας.
Το ποσοστό που αναλογεί στον ανδρικό και γυναικείο παράγοντα αντίστοιχα είναι 35% και 35%, 20% μικτής αιτιολογίας, ενώ το υπολειπόμενο 10% αποδίδεται σε ανεξήγητα αίτια.

Για τον ανδρικό παράγοντα τα κύρια αίτια υπογονιμότητας αποτελούν η ολιγοσπερμία (μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων), η μειωμένη κινητικότητα και η κακή μορφολογία των σπερματοζωαρίων, η κιρσοκήλη. Για τον γυναικείο παράγοντα ενοχοποιείται η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα των ωοθηκών και των σαλπίγγων, οι ορμονικές διαταραχές του κύκλου, η αυξημένη ηλικία της γυναίκας. Βασικές αιτίες υπογονιμότητας για το ζευγάρι είναι η ηλικία, η αποτυχία απλών μεθόδων τεχνητής αναπαραγωγής για αντιμετώπιση προβλημάτων ενός εκ των δύο, η αγνώστου η αιτιολογίας υπογονιμότητα που δεν ευοδώθηκε με απλές μεθόδους και οι κληρονομικές παθήσεις για τις οποίες πρέπει να γίνει προεμφυτευτική διάγνωση.